Het voeren van de financiële administratie binnen een digitale dossierapplicatie zoals CClaw is geen standaard in de advocatuur. Maar waarom zou u moeten overwegen om deze integratie aan te gaan? Laten we de voordelen eens nader bekijken.

Logische keuze?

Veel advocatenkantoren besteden hun volledige financiële administratie uit aan een boekhouder. Documenten worden naar hen gestuurd en zij verwerken alles in het financiële systeem van het administratie- of accountantskantoor. Op het eerste gezicht lijkt dit een logische keuze, aangezien de boekhouder het best bekend is met zijn eigen systeem, en het kantoor zich zo min mogelijk met administratie hoeft bezig te houden.

Toch zijn er pluspunten aan het zelf voeren van (een deel van) de boekhouding. Laten we eens kijken welke voordelen dat met zich meebrengt.

  • Focus op uw financiële situatie: door zelf de administratie bij te houden, krijgt u meer grip op uw dagelijkse financiën.
  • Inzicht in uw prestaties: u ziet gemakkelijk hoe uw omzet en kosten zich verhouden tot voorgaande periodes, wat waardevolle inzichten biedt in de financiële gezondheid van uw kantoor.
  • Betere controle over debiteurenbeheer: door zelf bij te houden welke declaraties openstaan, onderneemt u sneller actie om betalingen te innen.
  • Mogelijkheid tot rapportage: u genereert gemakkelijk rapportages die zijn toegespitst op de behoeften van uw kantoor, wat niet altijd mogelijk is wanneer u deze uitbesteedt aan een extern boekhoudkantoor.

Praktijkvoorbeelden

Stel, aan het begin van het jaar krijgt u het verzoek om de jaarafsluiting te doen, zonder verdere toelichting. Door zelf de administratie bij te houden, kunt u deze vragen beter beantwoorden en heeft u meer inzicht in de gang van zaken binnen uw kantoor.

Een ander voorbeeld is wanneer een extern boekhoudkantoor voorschotten boekt als omzet, zonder rekening te houden met mogelijke dossiercorrecties. Dit kan leiden tot dubbele omzet en dubbele BTW betaling.

Waarom zelf de touwtjes in handen nemen?

Door uw financiële administratie binnen uw eigen dossierapplicatie te houden, zorgt u ervoor dat uw dossiers altijd up-to-date zijn. Dit geeft u een nauwkeuriger beeld van uw financiële situatie en stelt u in staat om gemakkelijk rapportages te genereren. Bovendien voorkomt u problemen met aansluitingen tussen uw administratie en die van een extern boekhoudkantoor.

Het is de moeite waard om te overwegen om uw financiële administratie te integreren in uw kantoorsoftware. Dit geeft u meer controle over uw financiën en zorgt ervoor dat uw dossiers altijd accuraat zijn. Ga daarom het gesprek aan met uw boekhouder en bekijk samen wat de beste aanpak is voor uw kantoor. En als u CClaw gebruikt, neem dan gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning.


Financiële administratie

Nancy van Doren

Nancy van Doren

Consultant en Support Clip Consultants

Al vele jaren ondersteunt en adviseert Nancy advocatenkantoren in het verbeteren van de administratieve processen. Door haar enthousiasme en inlevingsvermogen is zij een inspiratiebron voor veel van onze klanten. “Enthousiasme brengt beweging” Dat is in één zin Nancy ten voeten uit.